Joka neljäs suomalainen kaatuu liukastumalla vuosittain
Liikenneturvan teettämien tutkimusten mukaan keskimäärin joka neljäs suomalainen kaatuu vuosittain liukastumisesta johtuen, ja heistä edelleen noin puolet satuttavat tai loukkaavat itseään. Noin joka kymmenes liukastumisesta koituva loukkaantuminen johtaa edelleen myös hoidon tarpeeseen. Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan jalankulkijoiden liukastumiset ovat tyypillisimmin taustalla myös suomalaisten palkansaajien työmatkatapaturmissa, ja jopa puolet kaatujista on alle 30-vuotiaita työssäkävijöitä. (Rantala & Pöysti 2015; Kantar TNS Oy 2017; Mansikka, Kaari & Sysi-Aho 2017.)
Tilastojen valossa liukastuminen tapahtuu useimmiten asfalttipäällysteisillä katu- tai tiealueilla liukkaasta alustasta johtuen. Talvikauden vaihtelevat säätilat aiheuttavatkin liukkaudentorjunnalle ajoittain suuria haasteita. Poikkeuksellisen haastavien sääolojen esiintyessä turvalliseen jalankulkuun riittävää kitkakerrointa ei suoritetuista toimenpiteistä huolimatta aina saavuteta, ja tällöin on havaittavissa usein selvä piikki myös kaatumistapaturmissa. (Rantala & Pöysti 2015; Kantar TNS Oy 2017; Mansikka ym. 2017; Liikennevirasto 2018.)
Liukastumisista koituu inhimillisten kärsimysten lisäksi merkittävät yhteiskunnalliset kustannukset
Tyypillisimmin kaatumistapaturmat johtavat ruhjevammoihin, venähdyksiin ja sijoiltaan menoihin, mutta myös lähes yhtä usein murtumiin. Erityisesti iäkkäämmät jalankulkijat ovat alttiimpia murtumille, kun nuoremmat jalankulkijat säästyvät verrattain useammin ruhjeilla, venähdyksillä ja sijoiltaan menoilla. Myös sukupuolella on havaittavissa yhteys loukkaantumisriskiin, sillä naiset satuttavat tai loukkaavat itseään liukastumisesta johtuen miehiä useammin niin lukumääräisesti kuin myös suhteellisesti. (Vuoriainen, Helenius, Heikkilä & Olkkonen 2000; Rantala & Pöysti 2015; Mansikka ym. 2017.)
Vuoriainen ym. (2000) on arvioinut sairaanhoitoa vaativia kaatumistapaturmia sattuvan vuosittain noin 70 000 kappaletta yhden kaatumistapaturman aiheuttaessa noin 6 000 euron keskimääräisen kustannuksen. Tämä merkitsee yhteiskunnalle yhteensä noin 420 miljoonan euron vuotuisia kustannuksia kaatumistapaturmien vaatimasta sairaanhoidosta, menetetystä työpanoksesta sekä hyvinvoinnin menetyksestä koostuen.
X-Grit®:n avulla turvallisempi talvijalankulkuympäristö
X-Grit® on saanut alkunsa idean "isän" omasta liukastumisesta hoidetulla pihatiellä, kun hiekoitussepeli luisti liukkaalla jääpolanteella jalan alla aiheuttaen kaatumisen ja loukkaantumisen. Tapaturma ja pitkä toipuminen antoi sysäyksen tutkia liukastumiseen johtaneita tekijöitä ja pohtimaan parannuskeinoja laajaan, joka talviseen ongelmaan – minkä myötä kehittyi idea uudesta, ahtaisiinkin ympäristöihin, kuten kaupunkikeskustoihin ja kiinteistöjen pihoille, soveltuvasta talvihoitotuotteesta.
X-Grit®:n rouhinmenetelmän avulla on kokeellisessa tutkimuksessa tuotettu keskimäärin 72 prosenttiyksikköä suurempi kitkakerroin liukkaan jääpinnan ja kengänpohjan välille kuin hiekoituksen avulla, minkä perusteella X-Grit®:lla on merkittävää potentiaalia parantaa entisestään erityisesti taajama-alueiden ja piha-alueiden talvijalankulun turvallisuutta. X-Grit®:lla on potentiaalia tehostaa myös hiekoitusmurskeen käyttöä sekä kemiallista liukkaudentorjuntaa, jolloin optimaalisen yhteiskäytön avulla parannetaan turvallisuutta aivan merkittävästi. X-Grit®:n avulla voidaan myös vähentää talvihoidon kokonaistarvetta, kun ongelmallisia polanteita ei päästetä muodostumaan, mikä vähentää kevättalven liukkaudentorjuntatarvetta. Syntyneet polanteet ja jäätiköt sulavat myös nopeammin, kun ne rouhitaan X-Grit®:lla, jolloin ne pääsevät tehokkaasti sulamaan lämpimän ilman ja veden vaikutuksesta.
Lähteet:
Kantar TNS Oy. 2017. Jalankulkijoiden liukastumiset. Liikenneturva. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/diat_pysy_pystyssa_-tiedotteeseen_15.1.2018.pdf [viitattu 20.9.2020].
Liikennevirasto. 2018. Talvihoidon toimintalinjat. Liikenneviraston toimintalinjoja 1/2018. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lto_2018-01_talvihoidon_toimintalinjat_web.pdf [viitattu 20.9.2020].
Mansikka, T., Kaari, M. & Sysi-Aho, J. 2017. Työmatkatapaturmien tilastoanalyysi. Tapaturmavakuutuskeskuksen analyyseja nro 12. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://www.tvk.fi/templates/vinha/services/download.aspx? [viitattu 20.9.2020].
Rantala, S.-S. & Pöysti, L. 2015. Jalankulkijoiden liukastumiset. Liikenneturvan selvityksiä 1/2015. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Tutkittua/liukastumiset_1_2015.pdf [viitattu 20.9.2020].
Suomen Kuntaliitto. 2005. Esteettömyys talvihoidossa. Helsinki: Kuntaliitto.
Vuoriainen, T., Helenius, M., Heikkilä, J. & Olkkonen, S. 2000. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kaatumistapaturmat. Tielaitoksen selvityksiä 48/2000. Pdf-dokumentti. Saatavissa: http://www.doria.fi/handle/10024/138968 [viitattu 20.9.2020].
Liukkaudentorjuntaan käytetään vuosittain runsaasti uusiutumatonta kiviainesta
Talvikunnossapitoon ja liukkaudentorjuntaan käytetään Suomessa vuosittain noin 1,3 miljoonaa tonnia hiekoitusmursketta ja jokaista hiekoitusmursketonnia kohden murskataan noin kymmenkertainen määrä kalliosta louhittua kiviainesta (HSY – Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä 2016). Toistaiseksi hiekoitusmurskeen kierrättäminen on ollut vähäistä sen sisältämien epäpuhtauksien, korkeiden puhdistuskustannusten sekä rakeiden murenemisen ja pyöristymisen vuoksi, ja suuri osa talven jälkeen kerätystä hiekoitusmateriaalista päätyy vaarallisena jätteenä kaatopaikalle muun muassa sen sisältämien öljypohjaisten yhdisteiden vuoksi. (YLE 2015; Kuntec 2016; YLE 2019.)
Lisääntyvä ympäristökuorma
Kalliosta louhitun kiviaineksen uusiutumattomuudesta johtuen hiekoitusmurskeen kuljetusetäisyydet kasvavat jatkuvasti ja uusiutumattoman kiviaineksen käyttö vaikuttaa ennen pitkää myös sen saatavuuteen. Jatkuvasti kasvavat kuljetusetäisyydet lisäävät myös hiekoitusmateriaalin kuljetuskustannuksia sekä kuljetuksesta koituvia hiukkas- ja kasvihuonekaasupäästöjä. Verraten raskaan kaluston kasvihuonekaasupäästöjä esimerkiksi Tampereen kaupungin vuosittain keskimäärin käyttämään hiekoitusmurskeen määrään (n. 18 000 tn), tuotetaan vastaavan hiekoitusmurskemäärän kuljettamisen myötä yhteensä jo noin 1 000 kg:n CO2-ekv.-kasvihuonekaasupäästöt yhtä kuljetettua kilometriä kohden. (Ramboll 2017; Teknologian tutkimuskeskus VTT 2017.)
Katupölyn muodostuminen riski terveydelle
Uusiutumattoman luonnonvaran käytön ongelmallisuuden lisäksi hiekoitusmurskeen käyttö liukkaudentorjuntaan lisää merkittävästi keväisin esiintyvän katupölyn määrää. Keväisin tuulen ja liikenteen ilmavirtojen mukana ilmaan nouseva katupöly on suurelta osin kadun pintaan talvikautena kerääntynyttä kivipölyä, joka on peräisin pääosin katupäällysteestä sekä hiekoitusmateriaalista. Kadun pinnalle levitetty hiekoitusmateriaali lisää katupäällysteen kulumista jauhautuessaan renkaiden alla pieneksi jakeeksi ja hiomalla edelleen katupäällysteen pintaa renkaiden ja päällysteen välissä muodostaen näin eri kokoisia hiukkasia, jotka nousevat kuivuessaan ilmavirtojen mukana ilmaan. (Kupiainen, Räisänen & Tervahattu 2005.)
Ilmassa leijuva katupöly alentaa ympäristön viihtyvyyttä, mutta aiheuttaa myös terveyshaittoja. Suurten hiukkasten ja niiden aiheuttamien vähemmän vakavien, mutta hyvinvointia alentavien terveysoireiden ja ympäristön likaantumisen lisäksi katupölyn sisältämät pienemmät, hengitettävät hiukkaset pääsevät kulkeutumaan sisäänhengityksen myötä aina alempiin hengitysteihin ja keuhkoputkiin asti. Korkeilla katupölypitoisuuksilla onkin todettu olevan todennäköinen yhteys myös vakaviin terveyshaittoihin, kuten sydän- ja hengityselinsairauksien pahenemiseen sekä ennenaikaisiin kuolemiin. (HSY – Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä 2012; Lanki 2013.)
X-Grit® vaihtoehto toistuvalle hiekoitusmurskeen levitykselle
X-Grit®:lla on talvijalankulun turvallisuuden parantamisen lisäksi myös vahva kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisemmän talvihoidon näkökulma, sillä talvijalankulun turvallisuuden parantamisen lisäksi tuotteella pyritään tarjoamaan myös vaihtoehtoinen, ympäristöystävällisempi liukkaudentorjuntamenetelmä toistuvalle hiekoitusmurskeen levittämiselle.
Suhteutettuna esimerkiksi edellä mainittuun Tampereen kaupungin vuosittain keskimäärin käyttämään hiekoitusmurskeen määrään jo joka neljännenkin hiekoituskerran korvaaminen vaihtoehtoisella liukkaudentorjuntamenetelmällä tuottaisi Tampereen kaupungille vuosittain keskimäärin jo noin 4,5 tuhannen tonnin materiaalisäästön vastaten ympäristön ja kestävän kehityksen näkökulmasta edelleen noin 113 täysperävaunukuormallista (á 40 tn) uusiutumatonta kalliomursketta sekä edelleen myös keskimäärin noin 246 kg:n CO2ekv.-kasvihuonekaasupäästövähennystä yhtä kuljetettua kilometriä kohden. Hiekoituskertojen korvaaminen vaihtoehtoisella liukkaudentorjuntamenetelmällä vähentää myös hiekoitusmurskeen poiskeruun tarvetta ja sen myötä aiheutuvia ympäristöhaittoja, sekä edelleen työn, kaluston ja hiekoitusmateriaalin jatkokäsittelyn kustannuksia tuottaen kustannussäästöä.
Lähteet:
HSY – Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä. 2012. Vähemmän katupölyä. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://vanha.hsy.fi/sites/Esitteet/EsitteetKatalogi/Katupoly_Pienhiukkasesite_2012.pdf [viitattu 20.9.2020].
HSY – Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä. 2016. Hiekoitusmurske kiertoon. Verkkotiedote. Saatavissa: https://www.sttinfo.fi/tiedote/hiekoitusmurske-kiertoon---hsy-ja-maaporssi-oy-sopivat-yhteistyosta-uuden-menetelman-testaamisesta-ammassuolla-ekomossa?publisherId=4346&releaseId=44255085 [viitattu 20.9.2020].
Kuntec. 2016. Hiekkojen poisto on todellinen kevään merkki. Verkkoartikkeli. Saatavissa: https://www.kuntec.fi/ajankohtaista/hiekkojen-poisto-on-todellinen-kevaan-merkki [viitattu 20.9.2020].
Kupiainen, K., Räisänen, M. & Tervahattu, H. 2005. Tutkimuksia katupölyn koostumuksesta ja lähteistä. Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV). Pääkaupunkiseudun julkaisusarja B 2005:12. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://www.hsy.fi/globalassets/ilmanlaatu-ja-ilmasto/tiedostot/pjs_b_12_2005_katupolytutkimuksia.pdf [viitattu 20.9.2020].
Lanki, T. 2013. Katupölyn vaikutukset terveyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://asiakas.kotisivukone.com/files/nastatutkimus.kotisivukone.com/tiedostot/tutkimusraportit/lanki_thl_katupolyn_terveysvaikutukset.pdf [viitattu 20.9.2020].
Liikenne- ja viestintäministeriö. 2018. Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 5/2018. Pdf-dokumentti. Saatavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-243-549-1 [viitattu 20.9.2020].
Ramboll Finland. 2017. Talvikunnossapito 2017 – Talven vaikeusaste ja saavutettu laatutaso. Tampereen kaupunki. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://www.tampere.fi/tiedostot/m/CmRbFH0mR/Talvikunnossapidon_seuranta2016-2017.pdf. [viitattu 20.9.2020].
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. 2017. LIPASTO Yksikköpäästöt. Online-tietokanta. Saatavissa: http://lipasto.vtt.fi/yksikkopaastot/tavaraliikenne/tieliikenne/kavp60katu.htm [viitattu 20.9.2020].
YLE. 2015. Hiekoitussora muuttuu keväällä jätteeksi. Verkkoartikkeli. Saatavissa: https://yle.fi/uutiset/3-7845099 [viitattu 20.9.2020].
YLE. 2019. Kaduille levitetään joka talvi valtavat määrät hiekoitusta – silti sen kierrätystä aloitellaan vasta nyt. Verkkoartikkeli. Saatavissa: https://yle.fi/uutiset/3-10733244 [viitattu 20.9.2020].
Jalankulku osa lähes jokaisen päivittäistä liikkumista
Jalankulku on osa lähes jokaista matkaketjua, vaikka matkat suoritettaisiinkin pääosin muita kulkumuotoja käyttäen. Suomalaiset kulkevat jalkaisin keskimäärin 0,6 matkaa vuorokaudessa matkan keskipituuden ollessa 1,6 kilometriä, jolloin keskimääräiseksi vuorokautiseksi matkasuoritteeksi muodostuu noin yksi kilometri yhtä suomalaista kohden vuorokaudessa (Liikennevirasto 2018). Suomessa, jossa talvikauden säävaihtelut ja alueelliset ilmastoerot ovat verrattain suuria ja haastavia, on täten toimivan ja tehokkaan talvihoidon tarve kiistaton yhteiskunnalle ja sen toimivuudelle.
Tavoitteena kestävät kulkumuodot
Jalankulun osuutta pyritään kasvattamaan entisestään painottamalla väestön liikkumismuotojakaumaa asteittain henkilöautoilusta kohti kestäviä kulkumuotoja. Liikenne- ja viestintäministeriön vuonna 2018 julkaiseman kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteeksi on asetettu kävelyn ja pyöräilyn matkamäärien lisääminen 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, ja vastaava tavoite on asetettu myös aiemmin työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2016 julkaisemassa kansallisen energia- ja ilmastostrategian taustaraportissa. (Työ- ja elinkeinoministeriö 2017; Liikenne- ja viestintäministeriö 2018.)
Kestävien kulkumuotojen osuuden lisäämisellä pyritään vähentämään ensisijaisesti liikenteen kasvihuonekaasu- ja hiukkaspäästöjä, mutta päästövähennysten lisäksi kehittämistoimenpiteillä pyritään saavuttamaan suotuisia vaikutuksia myös muun muassa ruuhkautumisen, ilmanlaadun, liikenneturvallisuuden sekä kansanterveyden kannalta. Kansantalouden näkökulmasta liikenteen päästöjen, liikennekuolemien sekä liikenneonnettomuuksien vähentämisellä yhdessä kansanterveyden kohentumisen myötä tavoitellaan kokonaisuudessaan jopa miljardien eurojen yhteiskunnallisia säästöjä. (Tuominen ym. 2017; Työ- ja elinkeinoministeriö 2017; Liikenne- ja viestintäministeriö 2018.)
Talvihoidon haasteet kasvavat
Käytännössä liikkumismuotojakaumaa pyritään painottamaan henkilöautoilusta kohti kestäviä kulkumuotoja väestön keskittyessä suurten kaupunkikeskusten läheisyyteen, jolloin lyhyet etäisyydet eri toimintojen välillä luovat lähtökohdan kävelyn ja pyöräilyn mahdollistavalle yhdyskuntarakenteelle. Tiiviin yhdyskuntarakenteen myötä saavutetaan myös muita etuja, kuten monipuoliset joukkoliikennemahdollisuudet sekä muut liikennepalvelut, mutta kehityssuunta aiheuttaa toisaalta myös merkittäviä haasteita kuntien talvihoidolle ja sen tehokkuudelle. (Liikenne- ja viestintäministeriö 2018.)
X-Grit®:sta apua yhteiskunnan kehittymisen asettamiin haasteisiin
X-Grit®:n kehityksessä on erityisesti otettu huomioon talvijalankulun turvallisuus tiivistyvissä kaupunkikeskuksissa, joissa jalankulun matkamäärien odotetaan kasvavan entisestään ja joissa toisaalta myös tiivis infrastruktuuri edellyttää talvihoitokalustolta ketteryyttä toiminnallista tehokkuutta menettämättä. Tiiviiden kaupunkialueiden lisäksi tuote soveltuu erinomaisesti myös muiden jalankulku-, piha- ja risteysalueiden jalankulkuturvallisuuden parantamiseen.
X-Grit®:n kehityksessä on otettu huomioon lisäksi myös erityisesti kuntatalvihoidon kustannus- ja tuottavuushaasteet. X-Grit®:lla pyritään tarjoamaan lisäarvoa sekä ympärivuotisen että talvihoidollisen monikäyttöisyyden myötä, jolloin kohennetaan tuottavuutta niin kaluston kuin henkilöstönkin osalta. Uuden tuotteen monikäyttöisyyden myötä parannetaan merkittävästi myös investoinnin kannattavuutta, kun lisälaitetta voidaan hyödyntää monipuolisesti ympäri vuoden erilaisiin työtehtäviin.
Lähteet:
Liikenne- ja viestintäministeriö. 2018. Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 5/2018. Pdf-dokumentti. Saatavissa: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/160720 [viitattu 20.9.2020].
Liikennevirasto. 2018. Henkilöliikennetutkimus 2016. Liikenneviraston tilastoja 1/2018. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lti_2018-01_henkiloliikennetutkimus_2016_web.pdf [viitattu 20.9.2020].
Tuominen, A., Tervonen, J., Järvi, T., Mäkelä, K., Liimatainen, H., Nykänen, L. & Rehunen, A. 2015. Liikenteen energiatehokkuustoimenpiteet osana EU:n 2030 ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista: vaikutukset, kustannukset ja työnjako. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 14/2015. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79531/liikenteen%20energiatehokkuustoimenpiteet.pdf?sequence=1&isAllowed=y [viitattu 20.9.2020].
Työ- ja elinkeinoministeriö. 2017. Taustaraportti kansalliselle energia- ja ilmastostrategialle vuoteen 2030. Pdf-dokumentti. Saatavissa: https://tem.fi/documents/1410877/3570111/Energia-+ja+ilmastostrategian+TAUSTARAPORTTI_1.2.+2017.pdf/d745fe78-02ad-49ab-8fb7-7251107981f7/Energia-+ja+ilmastostrategian+TAUSTARAPORTTI_1.2.+2017.pdf [viitattu 20.9.2020].